Krásné dny nás čím dál více lákají ke grilování, kterého se řada z nás už nemohla dočkat. Pokud se však nechcete unášet na vlnách stereotypu a rádi byste si pohodové grilování zpestřili nevšedními avšak chutnými recepty, nechte se inspirovat dalším dílem našeho seriálu o grilování, který bude patřit velmi oblíbenému vepřovému masu. Nachystejte gril, pozvěte své známé a především připravte své chuťové buňky, které po ochutnání těchto vepřových specialit budou doslova jásat!
Kávová žebra s kávovou barbecue omáčkou
INGREDIENCE
- 2 masitá vepřová žebra, z nichž každé o váze 1kg až 1½kg
Na potření potřebujeme:
- 2 lžíce mleté kávy
- 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
- 1 lžíci uzené papriky
- 1 polévkovou lžíci sole
- 2 lžičky nahrubo mletého černého pepře
- ½ lžičky granulovaného česneku
Na omáčku potřebujeme:
- 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 1½ šálku nasekané žluté cibule
- ¾ šálku silné kávy
- ½ šálku kečupu
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce melasy
- 1 lžíci worcesterové omáčky
- 1 lžičku uzené papriky
- 1 lžičku hořčice v prášku
POSTUP
Nejprve si ze všech ingrediencí připravíme směs na potírání. Poté umístíme žebírka do pekáče se speciálním stojanem, který je určený ke grilování žebírek i zeleniny, a následně je vytvořenou směsí potřeme. Necháme přibližně 45 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme omáčku. V rendlíku necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli a necháme ji podusit do úplného změknutí. Až cibule získá jemně hnědé zabarvení, přidáme zbylé přísady na omáčku a přivedeme k varu. Poté dusíme až do mírného zhoustnutí. Pokud dáváte spíše přednost hladké omáčce, rozmixujte jí ponorným mixérem.
Vepřová žebírka si v pekáči na nepřímém mírném ohni nejdříve předvaříme tak, aby bylo možné odtrhnout maso od kosti, což nám přibližně zabere 2½ hodiny. Jakmile je maso dostatečně měkké, postoupíme ke grilování.
Předvařená žebírka znovu potřeme připravenou směsí, zabalíme do alobalu a položíme na gril. Na nepřímém mírném ohni a s uzavřeným víkem grilujeme přibližně 1 hodinu. Podáváme teplé se zbylou omáčkou.
Vepřová panenka se slaninou a omáčkou ze zeleného pepře
INGREDIENCE
- 2 půlkilové vepřové panenky
- 8-10 plátků jemně nakrájené slaniny
- Sůl
- Mletý černý pepř
Na omáčku potřebujeme:
- 1 lžíci čerstvého nesoleného másla
- ⅓ šálku nasekané šalotky
- 2 lžíce zelených pepřových zrn
- 60 ml brandy
- ⅔ šálku smetany ke šlehání
- ¼ šálku hovězího vývaru
POSTUP
Vepřové panenky příčně pokrájíme na stejně velké kousky. Každý z nich po obvodu obalíme plátkem stejně široké slaniny a zajistíme párátkem. Po obou stranách panenku jemně a rovnoměrně osolíme a opepříme.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme šalotku a podusíme ji až do úplného změknutí. Přidáme zelený pepř a po minutě brandy, sůl, pepř a společně chvilku povaříme. Následně směs doplníme smetanou a vývarem a mícháme do té doby, než bude mít směs omáčkovou konzistenci.
Vepřové panenky umístíme na gril na mírný oheň a grilujeme postupně z obou stran (přibližně 10 až 13 minut) do doby, dokud maso nebude dostatečně měkké. Poté odstraníme párátka a podáváme přelité omáčkou.
Vepřové kotlety v zázvorovo-melasové marinádě a sladkými brambory
INGREDIENCE
- 4 vykostěné kotlety z vepřové panenky
- 2 sladké brambory
- 1 lžíci extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 2 lžičky bílé pasty miso (pasta ze sójových bobů, soli a několika druhů obilí)
Na marinádu potřebujeme:
INGREDIENCE
- ½ šálku sójové omáčky
- ¼ šálku rýžového octa
- ¼ šálku melasy
- 1 kávovou lžičku jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 3 polévkové lžíce čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky jemně nasekaného česneku
- ½ lžičky mletého černého pepře
POSTUP
Smícháme všechny ingredience pro marinádu. Vepřové kotlety společně s připravenou marinádou umístíme do velkého a dobře uzavíratelného sáčku, vypustíme veškerý vzduch a následně necháme odpočívat 2-12 hodin v chladu.
Vepřové kotlety vyjmeme ze sáčku a ponecháme je asi 15-30 minut před grilováním v pokojové teplotě.
Do velké mísy vložíme podélně pokrájené brambory. Přidáme olej, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Stranou si do malé misky připravíme miso a rozmačkané máslo.
Sladké brambory umístíme na gril na grilovací pánev a na přímém mírném ohni vaříme do měkka. Také vepřové kotlety umístíme na grilovací rošt na přímý střední oheň a grilujeme z obou stran do změknutí.
Brambory přeneseme do velké mísy, přidáme miso a máslo a mícháme, dokud se máslo rovnoměrně neroztaje. Podáváme s teplými kotletami.
Zdroj: weber.com | Foto: weber.com
Tagy: Grilování, Marináda, Recepty, Recepty - grilování, Vepřová panenka, Vepřová žebírka, Vepřové kotlety, Vepřové maso