Tradiční štědrovečerní tabule

VÁNOCE Autor:

Co preferují Češi a co se jí ve světě?

Listopad se přehoupl do své druhé poloviny, a tak jistě již mnoho z Vás přemýšlí nejen nad tím, jakými dárky letos obdaříte své nejbližší, ale také nad tím, jaké dobroty letos uvaříte na štědrovečerní večeři.




Tradice diktují, že by se na vánoční tabuli rozhodně měla objevit například vánoční hrachová polévka, černý kuba, čočka s kyselým zelím, rybí polévka, smažený kapr a lahodný bramborový salát. Avšak jak ukazují nedávné výzkumy, Češi si již na tradice příliš nepotrpí a raději si na Štědrý den pochutnají na smaženém řízku.

Z výzkumu vyplývá, že zhruba 78% Moravanů dodržuje tradici a 24.prosince si na stůl servírují smaženého kapra. Naproti tomu 55% Čechů si rádo pochutná na kuřecím či vepřovém řízečku a dá tak vale všem dosavadním tradicím. Již jednou zmíněného kubu si na Vánoce připraví jen 6% Čechů. A jak je to s přílohami? Jsou výsledky také tak rozporuplné: Rozhodně ne. Většina obyvatel České republiky (zhruba 82%) totiž preferuje bramborový salát, a tak v závěsu nechává vyšlehanou bramborovou kaši či rýží.

Celkové výsledky však nejsou tak tristní, jak by se možná mohlo na první pohled zdát. Celkově se v naší vlasti na štědrovečerní tabuli stále objevuje tradiční kapr, nad kterým si pochutnává zhruba 75% obyvatel země. Jinému druhu masa dává přednost zbylých 17% obyvatel, kteří se rozhodli vánoční menu trošičku „oživit“. A jak je to s polévkou? Výzkumy prokazují, že si na tradiční rybí polévce pochutná zhruba každý třetí Čech. Ti, kteří nemají rádi tento druh polévky, si na Štědrý den uvaří třeba zelňačku a nebo houbovou či čočkovou polévku.

A jaké složení má štědrovečerní večeře v zahraničí?

V USA samozřejmě na stole nesmí scházet pečený krocan, naproti tomu v Německu si pochutnávají na pečené huse se šťavnatým zelím a nadýchanými bramborovými knedlíky. O Vánocích tedy není o kalorie rozhodně nouze. V Anglii o Vánocích nejčastěji konzumují krocana s nádivkou, pečenými bramborami a kapustou. Jako dezert volí vánoční pudink. Krocan se však těší popularitě nejen v anglofonních zemích, ale také v Japonsku, Libanonu či ve Španělsku. Výzkumy také ukazují, že lidé napříč světem o Vánocích nejraději konzumují kuřecí maso.

Exhibicí v plejádě vánoční gastronomie samozřejmě nemůže být nikdo jiný, než Francie. Tradičně založení Francouzi dávají přednost pečenému kuřeti, šunce se salátem a také dortu a ovoci. Naproti tomu klasičtí gurmáni si pochutnávají na husích játrech, lososovi nebo na mušlích. To vše musí zapít jak jinak, než vínem.

A co večeří na Štědrý den Poláci? Jejich vánoční menu je sestaveno z boršče nebo houbové polévky. Dále následují pirohy s houbami a se zelím, smažený kapr, sleď a poté kompot ze sušeného ovoce. Jak tedy vidno, i Poláci umí být pořádní gurmáni!

Jak jste jistě postřehli z předešlých řádků a také článků, každý národ má svá specifika a ta se odráží i v jejich štědrovečerních pokrmech. Pořekadlo „jiný kraj, jiný mrav“ tedy platí na všechny výše zmíněné země naprosto dokonale! A co říct závěrem? Doufejme, že Češi i nadále zůstanou věrni tradiční vánoční večeři ve složení rybí polévka – smažený kapr – bramborový salát. Pokud byste náhodou letos chtěli oživit vánoční tabuli nějakou tradiční pochutinou, přinášíme Vám jeden exkluzívní recept, který stojí za to vyzkoušet! Přejeme Vám dobrou chuť!

Černý kuba

Ingredience:
25 dkg krup
2 hrsti sušených hub
2 lžíce sádla
1 cibule
2 stroužky česneku
Tlučený kmín
Majoránka
Mletý pepř
Sůl

Postup:
Sušené houby nejméně na hodinu namočíme do studené vody. Pak houby osolíme a uvaříme doměkka. Jakmile budou uvařeny, scedíme je (vývar uchováme).
Kroupy přebereme, spaříme, propláchneme několikrát vodou a osmahneme na kousku sádla. Pak je zalijeme do roviny vodou a přidáme vodu z hub. Osolíme a rovněž uvaříme doměkka.
Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dorůžova, přidáme okapané a pokrájené houby, kmín a vše pak čtvrt hodiny dusíme.
Uvařené kroupy smícháme s podušenými houbami, přidáme česnek utřený se solí a pepřem, okořeníme majoránkou a promíchanou směs dáme do vymaštěného pekáčku. Pokropíme rozpuštěným sádlem a v horké troubě pečeme, až se na povrchu utvoří kůrka.





 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist