Jaké cukroví pečete na svátky? Díl 1.

RECEPTY, Vánoční recepty Autor:
Vánoční cukroví | Foto: fotolia.com

Snad nikdo z nás si nedovede představit Vánoce bez chutného vánočního cukroví, které zdobí nejen stromeček, ale také většinu konferenčních stolků v obývacím pokoji. Už máte, milí čtenáři, jasno co budete letos péct?

Pokud se řadíte mezi ty, kteří v těchto dnech zoufale sedí nad vánočními recepty a nevědí, co upéct na blížící se svátky, tento článek je zde přímo pro vás.

Poskytneme vám několik exkluzivních receptů na chutné cukroví, po kterém se během Vánoc takzvaně „zapráší“. Tak tedy, příjemné počtení a nezapomeňte polknout sliny. My vám zaručujeme, že během čtení se vám budou pekelně sbíhat!

V posledních letech se stalo velkým trendem nakupovat napečené cukroví přímo v supermarketech. Avšak nic se nevyrovná chuti cukroví napečeného přímo doma. Pokud i vy rádi dodržujete tradice a vánoční pochutiny nejraději pečete v teple domova a za zvuku koled, jistě oceníte nějaký ten recept do vaší kuchařky.

Velké popularitě se o Vánocích těší především pečené cukroví v podobě chutných vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví, perníčků, makového cukroví či sněhových pusinek.

Tady vám přinášíme jedny z prvních receptů:

VANILKOVÉ ROHLÍČKY


Ingredience:

    • 180 g hladké mouky
    • 60 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
    • špetka skořice
    • 60 g cukru moučky
    • 140 g másla nebo Hery
    • 1 žloutek
    • 100g cukru moučky na obalení
    • 2 vanilkové cukry

Postup
Máslo necháme na hodinu při pokojové teplotě, pak jej nakrájíme na malé kousky, promícháme s cukrem a žloutkem. K tomu přidáme mleté ořechy, půl balíčku vanilkového cukru, skořici a mouku. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vše dáme na dvě hodiny do lednice.

Z připraveného těsta tvarujeme rohlíčky, které dáme na vymaštěný plech nebo na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v cukru, který je smíchaný s vanilkovým cukrem. Následně nechte vanilkové rohlíčky vychladnout a uležet ve studené místnosti nejméně dva týdny. Pak už nezbývá, než si pochutnat na lahodném cukroví, které je rovněž symbolem poklidných vánočních svátků.

Mnoho lidí však raději upřednostňuje nepečené vánoční cukroví, protože je s ním o něco méně práce. „Hitem“ v této kategorii jsou jednoznačně Rafaelo, Vosí hnízda, Rumové kuličky či Kávová zrna. Ani tentokrát nesmíme vynechat recept jedné z výše uvedených sladkostí.

RAFAELO


Ingredience:

    • 1 salko
    • 1 balení kokosu (200 g)
    • 100 g mandlí
    • kokos na obalení

Postup
Strouhaný kokos smícháme se salkem a necháme směs přes noc v lednici. Další den spaříme mandle, které pak oloupeme. Následně vytvoříme kuličky, dovnitř dáme jednu mandli a obalíme je v kokosu. Rafaelo na závěr necháme ztuhnout.

Na závěr samozřejmě nesmíme zapomenout na ty z vás, kteří dáváte přednost spíše dietnějšímu pečivu, neboť jak známo, během Vánoc se tloustne ukrutnou rychlostí. Takže, proč se tomu nevyvarovat? I dietní želatinové pomerančové hvězdičky či vločkové kuličky jsou velmi chutné. V první části našeho vánočního seriálu si společně sdělíme recept právě na pomerančové hvězdičky.

POMERANČOVÉ HVĚZDIČKY


Ingredience:

    • 500 ml pomerančového džusu
    • 150 g třtinového cukru
    • 10 ml rumu
    • 1 bílek
    • 1 balení čiré dortové želatiny
    • 40 g želatiny
    • pár kapek citrónové šťávy
    • cukr na obalení

Postup
Želé smícháme s džusem, citrónovou šťávou, cukrem a s rumem. Během této procedury namočíme želatinu. Ušleháme sníh z bílku a z 10 g cukru. Sníh vmícháme do džusu, který jsme předtím vařili jednu minutu. Vaříme další minutu a vše přecedíme přes plátno.
Namočenou želatinu rozpustíme na mírnějším ohni, nalijeme na plech a po ztuhnutí vykrajujeme hvězdičky, které obalíme v cukru. Pak už si můžete na novém receptu s radostí pochutnat.

Doufáme, že jsme vás našimi vánočními recepty pořádně navnadili k tomu, abyste vyzkoušeli nové recepty, které rozhodně stojí za to. Přejeme vám dobrou chuť a brzy na viděnou u dalších originálních vánočních receptů.


Tagy: , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist