Jaké cukroví pečete na svátky? Díl 2.

RECEPTY, Vánoční recepty Autor:
Vánoční cukroví | Foto: fotolia.com

V prvním díle našeho vánočního seriálu jsme si řekli několik tipů na pečené a nepečené vánoční cukroví, stejně jako jsme se vás pokusili inspirovat pro přípravu dietních vánočních cukrovinek.

Doufáme, že jste si pochutnali a budeme rádi, když nám v komentářích sdělíte vaše dojmy a chutě z již napečeného cukroví.

A co nás čeká dnes? Samozřejmě si řekneme recepty na další pochutiny, které by neměly na vaší vánoční tabuli scházet.

Stejně jako v minulém příspěvku o cukroví, i tentokrát se nejdříve podíváme na pečené vánoční cukroví. Jak asi všechny správné hospodyňky vědí, většina těchto lahůdek je vyráběna z ingrediencí jako jsou mouka, cukr, vajíčka, čokoláda, ořechy či kandované ovoce. Některou z těchto surovin využijete i při přípravě našeho dnešního receptu, kterým jsou marokánky.

MAROKÁNKY

Ingredience:

    • 0,25 l šlehačky
    • 250 g cukru
    • 250 g kandovaného ovoce (nutná je kandovaná pomerančová kůra)
    • 250 g ořechů (vlašské, lískové a mandle)
    • 300 g hladké mouky
    • Hořká čokoládová poleva

Postup
Kandované ovoce a ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte s cukrem a moukou. Šlehačku nechte velmi krátce přejít varem a vmíchejte ji do směsi. Vše dobře promíchejte a nechte chvilku odstát. Na plech dejte pečící papír a ze směsi dělejte malé kupičky. V troubě je pomaličku sušte. Jakmile chytnou oranžovo-hnědou barvu, vyndejte je, stáhněte je i s papírem z plechu a nechte vystydnout. Poté je polévejte hořkou čokoládou.

 

Co se týče nepečeného vánočního cukroví, snad nikomu neschází na míse s cukrovím Mozartovy koule. Avšak pro případ, že právě vy patříte mezi výjimky, přinášíme pro vás exkluzivní recept na tuto dobrotu.

MOZARTOVY KOULE

Ingredience:

    • 150 g vlašských ořechů
    • 150 g moučkového cukru
    • 100 g nugátových bonbónů
    • 2 bílky
    • Čokoládová poleva

Postup
Z mletých ořechů, cukru a bílků vypracujte těsto, kterým následně obalujte kousky nugátových bonbónů. Kuličky pak napichujte na jehlice či špejle a namáčejte je v připravené čokoládové polevě. Vše pak nechte na alobalu zaschnout a poté nezbývá, než připravenou delikatesu ochutnat.

 

Závěrem se i tentokrát podíváme na vánoční cukroví, které obsahuje minimum kalorií. Konkrétně se bude jednat o odpalované minicukroví.

ODPALOVANÉ MINICUKROVÍ

Ingredience:

    • 400 ml vody
    • 100 g rostlinného tuku
    • půl lžičky soli
    • 220 g hrubé mouky
    • 3 vejce
    • na krém použijte tuk vyšlehaný s medem

Postup
Osolenou vodu s tukem dáme vařit. Do vařící vody vsypte za stálého míchání mouku a míchejte, až je těsto polotuhé. Pak vše odstavte a nechte vychladnout. Teprve do zcela vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce a šlehejte zhruba 5 minut.
Na plech trubičkou nastříkejte minitvary, vložte je do rozpálené trouby a pečte 10 minut zprudka, poté teplotu zmírněte a ještě 10 až 15 minut dopékejte. Ovšem troubu neotevíráme! V samotném závěru upečené vychladlé tvary pokrájejte a plňte je medovým krémem.

Přejeme vám dobrou chuť!


Tagy: , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist