Letní počasí nám poslední dobou dělá jenom radost. Krásně prosluněné dny nás proto přímo vybízí nejen k vodním radovánkám, ale také ke grilování. Co si ale ugrilovat tentokrát? Vyzkoušejte lahodné recepty z hovězího masa, které vám díky neodolatelné chuti budou mizet doslova pod rukama.
Rib eye steak s modrým sýrem, máslem a zkaramelizovanou cibulkou
INGREDIENCE
- 4 vykostěné rib eye steaky zbavené přebytečného tuku
- 5 lžic měkkého nesoleného másla
- ¼ šálku modrého sýra, například Gorgonzoly
- 2 lžíce jemně nasekané petrželové natě
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Extra panenský olivový olej
- 2 velké žluté cibule
- 1 lžíce balzamikového octa
POSTUP
V malé mističce vidličkou rozmačkáme 4 lžíce másla i sýr. Přidáme nasekanou petrželkou, ¼ lžičky soli a ¼ pepře.
Steaky po obou stranách potřeme olejem, osolíme a opepříme a necháme při pokojové teplotě odpočinout nejméně 15 až 30 minut před grilování.
Do velké pánve nalijeme přibližně polévkovou lžíci oleje a přidáme zbylé máslo, které vaříme na mírném ohni do doby, než se rozpustí. Přidáme cibuli, zlehka osolíme a dobře promícháme. Cibuli restujeme za občasného míchání přibližně 20 minut dozlatova. Poté snížíme teplotu, přidáme ocet, trochu pepře a připravujeme dalších 20 až 30 minut až do úplného změknutí.
Steaky umístíme na gril a uzavřeme víkem. Maso grilujeme do požadovaného stupně propečení, v případě středního propečení se jedná o 6 až 8 minut jednou až dvakrát z každé strany. Jakmile jsou steaky připravené, vyjmeme je grilu a necháme je 3 až 5 minut odpočinout. Podáváme teplé, polité omáčkou z modrého sýra a zkaramelizovanou cibulí.
Filety mignon potřené marinádou z černého čaje a houbovým přelivem
INGREDIENCE
- 4 filety mignon zbavené přebytečného tuku
PASTA
- 2 lžičky (asi dva sáčky) čajových lístků černého čaje
- 1 lžičku černého pepře
- 1 lžičku sušeného estragonu
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
HOUBOVÝ PŘELIV
- ½ kg hub
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 velké stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
- ¼ lžičky soli
- ⅛ lžičky mletého černého pepře
- ¼ nahrubo nasekané petržele
- 1 čajovou lžička červeného vinného octa
POSTUP
V mlýnku na koření najemno umeleme tymián, estragon a čajové lístky černého čaje. Přidáme sůl, pepř i olej a mícháme, dokud se z hmoty nevytvoří pasta.
Připravenou pastou potřeme filety z obou stran a necháme alespoň 15 až 30 minut před grilováním odpočívat v pokojové teplotě.
Nachystané filety umístíme na gril a grilujeme pod uzavřeným víkem do ideálního stupně propečení, v případě středního propečení 11 až 13 minut z každé strany. Jakmile jsou filety hotové, vyjmeme je z grilu a necháme odpočinout.
Na pánvi rozpustíme máslo s olivovým olejem, přidáme houby, které jsme předtím nakrájeli na velmi tenké plátky, a dusíme minimálně 2 minuty. Následně přidáme česnek, sůl, pepř a dusíme do té doby, než budou houby dostatečně měkké. V posledních minutách přidáme petrželku a ocet a dobře promícháme. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Filety mignon podáváme přelité houbovou omáčkou.
Cheesburger s cibulí, paprikou a sýrem Provolone
INGREDIENCE
- Přibližně 1 kg mletého hovězího masa (z 80 % libového)
- 2 lžíce jemně nasekaných listů oregana
- 1¾ lžičky sole
- 1½ lžičky černého mletého pepře
- 2 střední stroužky česneku
- 1 střední žlutou cibuli
- 2 papriky
- Extra panenský olivový olej
- ¼ lžičky drcených červených paprikových vloček
- 4 hamburgerové bulky
- 4 plátky sýru Provolone
POSTUP
Mleté maso smícháme s jednou lžící oregana, jednou lžičkou papriky, solí i česnekem. Směs dobře promícháme a vytvoříme stejně velké a široké placičky, do kterých pomocí palce nebo lžíce vytvoříme mělký důlek. Vzniklé karbanátky ponecháme v chladničce až do grilování.
Cibuli i papriku, které jsme si předem pokrájeli na tenké plátky, osolíme a opepříme. Přidáme dvě lžíce oleje i drcené paprikové vločky a dobře promícháme. Připravenou směs umístíme na grilovací pánev a pod zavřeným víkem grilujeme za občasného míchání do měkka asi 10 minut.
Následně na gril umístíme karbanátky, které pod uzavřeným víkem grilujeme alespoň 8 až 10 minut z každých stran. Během poslední minuty položíme plátek sýra na vrchní část placky.
Do rozříznuté hamburgerové bulky vložíme připravené karbanátky a do nich směs z cibule a papriky. Podáváme teplé.
Zdroj: weber.com | Foto: weber.com
Tagy: Grilování, Hovězí maso, Marináda, Recepty, Recepty - grilování