Letní grilovací speciál: Ve znamení hovězího masa

Grilování, RECEPTY, SPECIÁLY Autor:
Rib eye steak s modrým sýrem, máslem a zkaramelizovanou cibulkou | Foto: weber.com

Letní počasí nám poslední dobou dělá jenom radost. Krásně prosluněné dny nás proto přímo vybízí nejen k vodním radovánkám, ale také ke grilování. Co si ale ugrilovat tentokrát? Vyzkoušejte lahodné recepty z hovězího masa, které vám díky neodolatelné chuti budou mizet doslova pod rukama.

Rib eye steak s modrým sýrem, máslem a zkaramelizovanou cibulkou

Rib eye steak s modrým sýrem, máslem a zkaramelizovanou cibulkou  |  Foto: weber.com

 

INGREDIENCE

    • 4 vykostěné rib eye steaky zbavené přebytečného tuku
    • 5 lžic měkkého nesoleného másla
    • ¼ šálku modrého sýra, například Gorgonzoly
    • 2 lžíce jemně nasekané petrželové natě
    • Sůl
    • Mletý černý pepř
    • Extra panenský olivový olej
    • 2 velké žluté cibule
    • 1 lžíce balzamikového octa

POSTUP

V malé mističce vidličkou rozmačkáme 4 lžíce másla i sýr. Přidáme nasekanou petrželkou, ¼ lžičky soli a ¼ pepře.

Steaky po obou stranách potřeme olejem, osolíme a opepříme a necháme při pokojové teplotě odpočinout nejméně 15 až 30 minut před grilování.

Do velké pánve nalijeme přibližně polévkovou lžíci oleje a přidáme zbylé máslo, které vaříme na mírném ohni do doby, než se rozpustí. Přidáme cibuli, zlehka osolíme a dobře promícháme. Cibuli restujeme za občasného míchání přibližně 20 minut dozlatova. Poté snížíme teplotu, přidáme ocet, trochu pepře a připravujeme dalších 20 až 30 minut až do úplného změknutí.

Steaky umístíme na gril a uzavřeme víkem. Maso grilujeme do požadovaného stupně propečení, v případě středního propečení se jedná o 6 až 8 minut jednou až dvakrát z každé strany. Jakmile jsou steaky připravené, vyjmeme je grilu a necháme je 3 až 5 minut odpočinout. Podáváme teplé, polité omáčkou z modrého sýra a zkaramelizovanou cibulí.

 

Filety mignon potřené marinádou z černého čaje a houbovým přelivem

Filety mignon potřené marinádou z černého čaje a houbovým přelivem  |  Foto: weber.com

 

INGREDIENCE

    • 4 filety mignon zbavené přebytečného tuku

PASTA

    • 2 lžičky (asi dva sáčky) čajových lístků černého čaje
    • 1 lžičku černého pepře
    • 1 lžičku sušeného estragonu
    • 1 lžičku soli
    • ½ lžičky sušeného tymiánu
    • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

HOUBOVÝ PŘELIV

    • ½ kg hub
    • 2 lžíce nesoleného másla
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 4 velké stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
    • ¼ lžičky soli
    • ⅛ lžičky mletého černého pepře
    • ¼ nahrubo nasekané petržele
    • 1 čajovou lžička červeného vinného octa

POSTUP

V mlýnku na koření najemno umeleme tymián, estragon a čajové lístky černého čaje. Přidáme sůl, pepř i olej a mícháme, dokud se z hmoty nevytvoří pasta.

Připravenou pastou potřeme filety z obou stran a necháme alespoň 15 až 30 minut před grilováním odpočívat v pokojové teplotě.

Nachystané filety umístíme na gril a grilujeme pod uzavřeným víkem do ideálního stupně propečení, v případě středního propečení 11 až 13 minut z každé strany. Jakmile jsou filety hotové, vyjmeme je z grilu a necháme odpočinout.

Na pánvi rozpustíme máslo s olivovým olejem, přidáme houby, které jsme předtím nakrájeli na velmi tenké plátky, a dusíme minimálně 2 minuty. Následně přidáme česnek, sůl, pepř a dusíme do té doby, než budou houby dostatečně měkké. V posledních minutách přidáme petrželku a ocet a dobře promícháme. V případě potřeby dochutíme solí a pepřem. Filety mignon podáváme přelité houbovou omáčkou.

 

Cheesburger s cibulí, paprikou a sýrem Provolone

Cheesburger s cibulí, paprikou a sýrem Provolone  |  Foto: weber.com

 

INGREDIENCE

    • Přibližně 1 kg mletého hovězího masa (z 80 % libového)
    • 2 lžíce jemně nasekaných listů oregana
    • 1¾ lžičky sole
    • 1½ lžičky černého mletého pepře
    • 2 střední stroužky česneku
    • 1 střední žlutou cibuli
    • 2 papriky
    • Extra panenský olivový olej
    • ¼ lžičky drcených červených paprikových vloček
    • 4 hamburgerové bulky
    • 4 plátky sýru Provolone

POSTUP

Mleté maso smícháme s jednou lžící oregana, jednou lžičkou papriky, solí i česnekem. Směs dobře promícháme a vytvoříme stejně velké a široké placičky, do kterých pomocí palce nebo lžíce vytvoříme mělký důlek. Vzniklé karbanátky ponecháme v chladničce až do grilování.

Cibuli i papriku, které jsme si předem pokrájeli na tenké plátky, osolíme a opepříme. Přidáme dvě lžíce oleje i drcené paprikové vločky a dobře promícháme. Připravenou směs umístíme na grilovací pánev a pod zavřeným víkem grilujeme za občasného míchání do měkka asi 10 minut.

Následně na gril umístíme karbanátky, které pod uzavřeným víkem grilujeme alespoň 8 až 10 minut z každých stran. Během poslední minuty položíme plátek sýra na vrchní část placky.

Do rozříznuté hamburgerové bulky vložíme připravené karbanátky a do nich směs z cibule a papriky. Podáváme teplé.

 

Zdroj: weber.com  |  Foto: weber.com


Tagy: , , , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist