Letní grilovací speciál: V hlavní roli speciality z vepřového masa

Grilování, RECEPTY, SPECIÁLY Autor:
Kávová žebra s kávovou barbecue omáčkou. | Foto: weber.com

Krásné dny nás čím dál více lákají ke grilování, kterého se řada z nás už nemohla dočkat. Pokud se však nechcete unášet na vlnách stereotypu a rádi byste si pohodové grilování zpestřili nevšedními avšak chutnými recepty, nechte se inspirovat dalším dílem našeho seriálu o grilování, který bude patřit velmi oblíbenému vepřovému masu. Nachystejte gril, pozvěte své známé a především připravte své chuťové buňky, které po ochutnání těchto vepřových specialit budou doslova jásat!

Kávová žebra s kávovou barbecue omáčkou

Kávová žebra s kávovou barbecue omáčkou.  |  Foto: weber.com

 

INGREDIENCE

    • 2 masitá vepřová žebra, z nichž každé o váze 1kg až 1½kg

Na potření potřebujeme:

    • 2 lžíce mleté kávy
    • 1 polévkovou lžíci hnědého cukru
    • 1 lžíci uzené papriky
    • 1 polévkovou lžíci sole
    • 2 lžičky nahrubo mletého černého pepře
    • ½ lžičky granulovaného česneku

Na omáčku potřebujeme:

    • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
    • 1½ šálku nasekané žluté cibule
    • ¾ šálku silné kávy
    • ½ šálku kečupu
    • 2 lžíce hnědého cukru
    • 2 lžíce jablečného octa
    • 2 lžíce melasy
    • 1 lžíci worcesterové omáčky
    • 1 lžičku uzené papriky
    • 1 lžičku hořčice v prášku

POSTUP

Nejprve si ze všech ingrediencí připravíme směs na potírání. Poté umístíme žebírka do pekáče se speciálním stojanem, který je určený ke grilování žebírek i zeleniny, a následně je vytvořenou směsí potřeme. Necháme přibližně 45 minut odpočívat.

Mezitím si připravíme omáčku. V rendlíku necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli a necháme ji podusit do úplného změknutí. Až cibule získá jemně hnědé zabarvení, přidáme zbylé přísady na omáčku a přivedeme k varu. Poté dusíme až do mírného zhoustnutí. Pokud dáváte spíše přednost hladké omáčce, rozmixujte jí ponorným mixérem.

Vepřová žebírka si v pekáči na nepřímém mírném ohni nejdříve předvaříme tak, aby bylo možné odtrhnout maso od kosti, což nám přibližně zabere 2½ hodiny. Jakmile je maso dostatečně měkké, postoupíme ke grilování.

Předvařená žebírka znovu potřeme připravenou směsí, zabalíme do alobalu a položíme na gril. Na nepřímém mírném ohni a s uzavřeným víkem grilujeme přibližně 1 hodinu. Podáváme teplé se zbylou omáčkou.

 

Vepřová panenka se slaninou a omáčkou ze zeleného pepře

Vepřová panenka se slaninou a omáčkou ze zeleného pepře.  |  Foto: weber.com

 

INGREDIENCE

    • 2 půlkilové vepřové panenky
    • 8-10 plátků jemně nakrájené slaniny
    • Sůl
    • Mletý černý pepř

Na omáčku potřebujeme:

    • 1 lžíci čerstvého nesoleného másla
    • ⅓ šálku nasekané šalotky
    • 2 lžíce zelených pepřových zrn
    • 60 ml brandy
    • ⅔ šálku smetany ke šlehání
    • ¼ šálku hovězího vývaru

POSTUP

Vepřové panenky příčně pokrájíme na stejně velké kousky. Každý z nich po obvodu obalíme plátkem stejně široké slaniny a zajistíme párátkem. Po obou stranách panenku jemně a rovnoměrně osolíme a opepříme.

Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme šalotku a podusíme ji až do úplného změknutí. Přidáme zelený pepř a po minutě brandy, sůl, pepř a společně chvilku povaříme. Následně směs doplníme smetanou a vývarem a mícháme do té doby, než bude mít směs omáčkovou konzistenci.

Vepřové panenky umístíme na gril na mírný oheň a grilujeme postupně z obou stran (přibližně 10 až 13 minut) do doby, dokud maso nebude dostatečně měkké. Poté odstraníme párátka a podáváme přelité omáčkou.

 

Vepřové kotlety v zázvorovo-melasové marinádě a sladkými brambory

Vepřové kotlety v zázvorovo-melasové marinádě a sladkými brambory.  |  Foto: weber.com

 

INGREDIENCE

    • 4 vykostěné kotlety z vepřové panenky
    • 2 sladké brambory
    • 1 lžíci extra panenského olivového oleje
    • ½ lžičky soli
    • ¼ lžičky mletého černého pepře
    • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
    • 2 lžičky bílé pasty miso (pasta ze sójových bobů, soli a několika druhů obilí)

Na marinádu potřebujeme:

INGREDIENCE

    • ½ šálku sójové omáčky
    • ¼ šálku rýžového octa
    • ¼ šálku melasy
    • 1 kávovou lžičku jemně nastrouhané pomerančové kůry
    • 3 polévkové lžíce čerstvé pomerančové šťávy
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru
    • 3 stroužky jemně nasekaného česneku
    • ½ lžičky mletého černého pepře

POSTUP

Smícháme všechny ingredience pro marinádu. Vepřové kotlety společně s připravenou marinádou umístíme do velkého a dobře uzavíratelného sáčku, vypustíme veškerý vzduch a následně necháme odpočívat 2-12 hodin v chladu.

Vepřové kotlety vyjmeme ze sáčku a ponecháme je asi 15-30 minut před grilováním v pokojové teplotě.

Do velké mísy vložíme podélně pokrájené brambory. Přidáme olej, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Stranou si do malé misky připravíme miso a rozmačkané máslo.

Sladké brambory umístíme na gril na grilovací pánev a na přímém mírném ohni vaříme do měkka. Také vepřové kotlety umístíme na grilovací rošt na přímý střední oheň a grilujeme z obou stran do změknutí.

Brambory přeneseme do velké mísy, přidáme miso a máslo a mícháme, dokud se máslo rovnoměrně neroztaje. Podáváme s teplými kotletami.

 

Zdroj: weber.com  |  Foto: weber.com


Tagy: , , , , , , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist