Malý průvodce po komínových stříškách

EXTERIÉR Autor:

Vídáme je takřka dennodenně. Stačí zvednout hlavu a upřít zrak ke komínu. Stříšky se postupem času staly nedílnou součástí komínových systémů. Proč je někde vídáme a jindy zase ne? A měli byste si ji pořídit i vy?

Smysl stříšek

Instalace komínové stříšky má hned dva efekty. Z ryze praktického hlediska se jedná o součástku, která primárně a sekundárně eliminuje nepříznivé povětrnostní podmínky. Sníh a déšť (vlhkost obecně) dokáže snadno narušit komínovou konstrukci a zkrátit tak životnost celého komína.

Samozřejmě, že s běžným deštěm nebo sněhem si (zvlášť ten používaný) komín poradí. Jeho součástí je většinou kondenzační trubička s kondenzační miskou, a pokud jste vy (nebo řemeslníci) komín kvalitně postavili, měla by se voda automaticky odpařovat. V zimních měsících se zase o vlhkost postará kouřové teplo.

Nejzásadnější roli hraje stříška u širokých komínů v oblastech, kde jsou vytrvalé srážky a v případě sněhových vánic nebo přívalových dešťů. Při natečení nestandardního množství vody do komína totiž trpí nejen komín samotný, ale i okolní zdivo a samotná kamna. Výjimkou není i poškozená podlaha v okolí krbu nebo kamen.

A pak zbývá ještě jeden, ne méně významný efekt stříšky, a sice ten estetický.

Druhy stříšek

Stříšky se dělí jak po stránce tvarů, tak i materiálu. V nabídce prodejců naleznete jak kusy z hliníku, tak z měděného plechu, nebo z nerezové oceli. Z nejznámějších tvarů pak jmenujme klasický jehlan nebo mohutnější a esteticky výraznější kus se jménem Napoleon. Stříšky se samozřejmě dělí ještě podle průměru kouřovodu a tvaru komínu.

Ačkoliv je komínová stříška důležitá, nevidíme ji zdaleka na všech komínech. Proč? Zejména špatně postavené a nad hřeben vysoko čnící komíny by se díky stříšce při velkých poryvech větru mohly podebrat a narušila by se jejich statika.

Pokud ale máte komín dobře postavený, přinese vám komínová stříška jen samá plus.

 


Tagy: , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist