Řada z nás bylinky vnímá jako nepostradatelné pomocníky v kuchyni, které přírodní cestou dokážou dodat a zároveň podtrhnout správnou chuť všech připravovaných pokrmů. Kupované bylinky se při vaření sice neztratí, ovšem každý moc dobře víme, že nad ty čerstvé zkrátka není. Pokud chcete mít čerstvé bylinky vždy po ruce, určitě se vyplatí začít pěstovat své vlastní. Nevíte jaké? Pak se nechte inspirovat přehlídkou výborných bylinek, které se na zahrádce jednoznačně vyplatí mít.
Bazalka
Hodí se do polévek, omáček, salátů, omelet a vhodná je také masu (zejména pak k drůbeži a rybám). Ideální je i jako základ pro pesto.
Výsadba: Semena vysejte brzy na jaře buďto ve skleníku nebo doma, kde jim dopřejte dostatek denního světla. Následně je přesaďte na začátku léta. Semínka však můžete zasít i přímo na zahrádce na konci jara.
Pažitka
Hodí se do salátů, vaječných i sýrových pokrmů, šťouchaných brambor, pomazánek, omáček, salátů nebo třeba do smetanového sýra.
Výsadba: Pokud chcete pažitku pěstovat v truhlíku nebo pařeništi, můžete zahájit výsadbu již kolem zimy a na jaře ji následně přesadit na zahrádku. Jestli si ji chcete vypěstovat přímo na zahrádce, zasejte semena na jaře, ovšem ne moc hluboko. Zajistěte slunné místo.
Koriandr
Sušený koriandr je vhodný k ochucení jakéhokoli masa. Vhodný je i pro nakládání zeleniny, do pečiva a pomazánek, k aromatizaci polévek a skvěle chutná i s nasekaným avokádem.
Výsadba: Ideální je semena vysít brzy na jaře, nicméně je možné tak učinit až do konce podzimu. Jelikož snese větší hustotu setí, mohou se semena zasít blízko vedle sebe. Koriandr si žádá slunné a především teplé prostředí.
Kopr
Kopr je ideální pro ochucení ryb, polévek, salátů, vepřového masa, drůbeže, omelet i brambor nebo také pro nakládání zeleniny.
Výsadba: Chcete-li kopr pěstovat na zahrádce, měli byste s výsadbou začít na jaře. Pokud se místem pro jeho pěstování má stát pařeniště, zasejte semena až na podzim. Vyžaduje slunné místo a mírně vlhkou půdu.
Fenykl
Skvěle se uplatní v omáčkách, polévkách i v salátech a vhodný je především k vepřovému, telecímu a rybímu masu. Výborný je i v pečivu nebo pudincích.
Výsadba: Vysévá se buďto do pařeniště nebo do záhonů a to nejlépe v polovině července. Choulostivý je zejména na přesazování, ovšem v případě chladnějších podmínek je oproti jiným bylinkám velice odolný.
Máta
Velice se hodí do teplých i studených nápojů, dezertů, k masu nebo třeba pro výrobu mátové omáčky či želé.
Výsadba: Mátu, která je citlivá na chlad a sucho, sázejte v doporučené vzdálenosti do provlhčené půdy ideálně na začátku jara eventuálně na podzim.
Petržel
Vhodná je jak do salátů, polévek, omáček, omelet, tak i k masu. Ideální je i jako obloha k různým slaným pokrmům.
Výsadba: Petržel, které se velmi daří na slunném nebo polostinném místě, vyséváme na jaře, případně na podzim a to v hustějším výsevu.
Šalvěj
Je možné jí použít do nádivek, sýrových pokrmů, omelet a také k jehněčímu, vepřovému a drůbežímu masu. Nemalé využití nachází i oblasti teplých a studených nápojů.
Výsadba: Šalvěj vyžaduje teplé, slunečné a suché místo. Vysévá se buďto z jara nebo ke konci podzimu.
Tymián
Tymián se hodí jak k hovězímu, jehněčímu, telecímu, tak i vepřovému masu. Dobře se shodne také s vaječnými, zeleninovými nebo sýrovými pokrmy a vhodný je rovněž do nádivek.
Výsadba: Semena tymiánu zaséváme brzy z jara, ideálně v březnu nebo dubnu. Nezbytné je slunné a polosuché místo, ve které se mu daří nejlépe. Semena je vhodné nezasazovat příliš do hloubky a přehnaně je nezalévat.
Zdroj: rd.com | Foto: rd.com
Tagy: Bylinky, Čerstvé bylinky, Pěstování bylinek, Rostliny a zeleň, Výsadba, Zahrada