Zavařovaná jablka představují opravdovou delikatesu, na níž si rádi pochutnávají nejen děti, ale také dospělí. Není tedy divu, že právě nyní, kdy podzimní počasí tolik oslabuje náš organismus, se těší snad největší popularitě a jdou doslova na dračku. Chcete si pochutnat na lahodném a zároveň zdravém dezertu? Pak určitě věnujte pozornost našim dvěma dnešním tipům!
Připravte si jablka
Jablka omyjte. Pokud je nemáte v úmyslu loupat, můžete použít kartáček a následně je opláchnout pod teplou vodou, abyste měli jistotu, že budou jablíčka skutečně čistá. V případě, že se chcete pustit do loupání, zbavte je stopek, jádřinců i zbytků okvětí a následně je nakrájejte na kousky. Poté si připravte vodu s kyselinou citronovou nebo s octem. Do této směsi jablka namočte. Budete mít jistotu, že nezhnědnou.
Jablkový kompot se zázvorem
INGREDIENCE
- 4 sklenice naplněné jablky
- 1 čerstvý zázvor
- 3 citrony
- 125 gramů rozinek
- 1000 gramů želírovacího cukru
POSTUP
Do kastrolu dáme předem rozkrájená jablka, přidáme zázvor, který nejprve oloupeme a jemně posekáme. Na to vymačkáme šťávu z citronů, potom namočíme do vody rozinky, které necháme okapat. Přidáme je do kastrolu s želírovacím cukrem. Za stálého míchání ohřejeme a necháme prudce vařit po dobu 4 minut.
Připravené sklenice vypláchneme horkou vodou a ihned plníme zavařeninou. Nádoby dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme 15 minut vychladnout. Uchováváme je na chladném a tmavém místě.
Dětská jablečná přesnídávka
INGREDIENCE
- 2500 gramů oloupaných a rozkrájených jablek bez jádřinců
- 250 gramů cukru
- 1,25 litru vody
- 1,5 balíčku vanilkového pudinku
POSTUP
Jablka rozvaříme ve vodě, scedíme šťávu a necháme je vychladnout. Do studené šťávy přidáme pudinkový prášek a cukr a chvíli šťávu povaříme. Do rozvařených jablek pak přidáme mírně vychladlou šťávu a důkladně vše promixujeme. Přesnídávku plníme do skleniček a sterilujeme zhruba 20 minut při 80 °C.
Dobrou chuť!
Tagy: Jablka, Kojenecká výživa, Kompot, Recepty, Zavařování