Ať už máte tento dřez doma v kuchyni nebo jste si ho vybrali třeba na chalupu, byl to možná krok do neznáma. Je přece jen vyroben z méně známého materiálu, o němž mnozí z nás netuší, jak se o něj mají starat. Teď je dřez nainstalovaný, párkrát jste v něm umyli nádobí, opláchli ovoce nebo zeleninu, ale co třeba se zbytkem červeného vína nebo černé kávy? S obavami dřez zkoumáte, zda na něm nezůstaly nějaké skvrny…
Z čeho je vyroben fragranitový dřez?
Nebo snad se jedná o silgranitový dřez? Granit, cristalita granite, jak je libo. Názvy materiálu jsou poněkud nejednotné. Každopádně jeho složení by mělo být shodné. Má jít o spojení přírodní žuly (granitu) různými pojivy na bázi akrylátů.
Základem je pravidelná péče
Abychom si kuchyňský dřez uchovali stále pěkný, čistý a hlavně bez nežádoucích skvrn, musíme dodržovat několik pravidel. Dřez pravidelně vyčistíme přípravky krémovité konzistence, pořádně jej opláchneme a do sucha otřeme. Nevhodné jsou písky a různé čisticí pasty.
Vzhled dřezu ovlivňuje bohužel i kvalita vody. Tvrdá voda může způsobit vznik skvrn díky vodnímu kameni. Původci skvrn mohou být také káva, čaj, červené víno a jim podobné zbytky potravin, které se na dně dřezu usazují. Pokud odolávají běžnému čištění, můžeme použít šťávu z citronu nebo roztok vody a octa, vytvořený v poměru 3:1.
Tagy: Čištění, Dřez, Interiér, Kuchyně