Období letních grilovaček tu bude co nevidět, což znamená jediné – všem milovníkům grilovaných pokrmů, které škádlí chuťové pohárky svou vůní, vzhledech i chutí, opět nastanou hojné časy. Vlastnit kvalitní gril s ostatními nezbytnostmi je samozřejmý základ, což ale samo o sobě nestačí. Správné grilování se totiž neobejde ani bez chutných receptů, které pokrmy dovádí až k úplné dokonalosti. A právě o receptech bude i náš letní speciál, který zahájíme pochoutkami z kuřecího masa.
Kuřecí prsíčka v citrusové marinádě s červenou cibulí
INGREDIENCE
- Extra panenský olivový olej
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 1 červenou cibuli
- 1 čajovou lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Na marinádu potřebujeme:
- 1 lžíci jemně nastrouhané citrónové kůry
- ¼ šálku čerstvé citrónové šťávy
- ¼ šálku čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce strouhaného, oloupaného a čerstvého zázvoru včetně šťávy
POSTUP
1) Ze všech ingrediencí vytvoříme marinádu, kterou následně společně se dvěma lžícemi olivového oleje nalijeme do velkého a dobře uzavíratelného sáčku. Do něj následně vložíme kuřecí prsa, vytlačíme přebytečný vzduch a sáček opravdu dobře uzavřeme. Necháme 3-5 hodin odpočívat v chladu.
2) Pokrájené plátky červené cibule potřeme olejem. Marinované kuře vyjmeme ze sáčku a rovnoměrně jej z obou stran opepříme a osolíme. Poté jak maso, tak i cibuli umístíme na gril na mírný oheň a uzavřeme víkem. Grilujeme do té doby, dokud obě pochoutky nebudou dostatečně měkké. Pro maso i cibuli zpravidla postačí 8-12 minut z každé strany, nicméně samotné kuře ještě ve zbytkovém teple ponechejte 3-5 minut.
3) Kuřecí prsíčka nakrájíme na centimetr široké plátky. Podáváme teplé s cibulí a pečivem.
Kuře v pivní barbecue marinádě
INGREDIENCE
- Celé kuře bez vnitřností, krku a přebytečného tuku
Na marinádu potřebujeme:
- 1 lahev černého piva
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- ¼ šálku melasy
- 1 polévkovou lžíci strouhané citrónové kůry
- 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1 lžičku jemně nasekaného tymiánu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 4 stroužky lisovaného česneku
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 lžičku nahrubo mletého černého pepře
POSTUP
1) Ve středně velké misce smícháme všechny ingredience určené k marinádě.
2) Kuře nakrájíme na osm dílů: dvě prsa, dvě stehna, dvě paličky a dvě křídla. Všechny kousky opět umístíme do dobře uzavíratelného a prostorného sáčku, který jsme předtím naplnili připravenou marinádou. Necháme odpočívat nejméně 4 hodiny, ideálně však přes noc.
3) Kousky kuřete vyjmeme se sáčku a zbylou marinádu vlijeme do malé pánve, přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Z převařené marinády si odlijeme přibližně ¾ šálku, který dále použijeme ke grilování. Zbytek marinády pak skvěle poslouží jako velice chutná omáčka.
4) Kuřecí kousky položíme na gril kůží nahoru, uzavřeme víko a grilujeme na mírném ohni. Paličkám a stehnům bude stačit přibližně 40-50 minut, kuřecím prsíčkám a křídlům 30-40 minut. V průběhu posledních 10-15 minut grilování budeme jednotlivé kousky polévat marinádou, minimálně však jednou z každé strany.
5) Připravené kuře podáváme společně s omáčkou, zeleninových salátem nebo pečivem.
Pikantní kuřecí křidélka se sezamem
INGREDIENCE
- Přibližně 1½ kuřecích křídel
Na marinádu potřebujeme:
- ¼ šálku a dvě lžíce sójové omáčky
- 5 lžic hnědého cukru
- 3 polévkové lžíce jemně nasekané jarní cibulky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 1 lžíci sezamového oleje
- 1 polévkovou lžíci pálivé česnekové omáčky
- 2 lžičky loupaného a strouhaného čerstvého zázvoru
- 3 stroužky mletého česneku
POSTUP
1) První krok je víceméně stejný, jako u přechozích dvou receptů – umístit kuřecí křidélka společně s marinádou do dobře uzavíratelném sáčku, který následně necháme marinovat při pokojové teplotě asi 20-30 minut.
2) Marinovaná kuřecí křídla grilujeme dozlatova na přímém mírném ohni pod uzavřeným víkem, ideálně 10 až 15 minut dvakrát z každé strany. Poté křídla přesuneme na nepřímý mírný oheň a pokračujeme v grilování až do chvíle, než bude kůže tmavě hnědá a křupavá. Pokud křidélka nejsou hotová u kosti, grilujeme je o 10 minut více.
3) Teplá křidélka podáváme s osvěžujícím zeleninovým salátem.
Zdroj: weber.com | Foto: weber.com
Tagy: Grilování, Kuřecí maso, Marináda, Recepty, Recepty - grilování