Jak se staví sen: Odměna za 50 let soužití - JAK SE STAVÍ SEN | NewLiving.cz

Jak se staví sen: Odměna za 50 let soužití

JAK SE STAVÍ SEN, Řada 14, SPECIÁLY Autor:
Jak se staví sen: Odměna za 50 let soužití | Foto: FTV Prima

Zavítáme do bytu 3+1 v Duchcově. Důchodci Jarka a Evžen jsou spolu skoro 50 let. Už to samo o sobě by si zasloužilo odměnu. Navíc z toho 15 let oba těžce pracovali na šachtě a střídali se u dětí. Jenomže za celý život si nemohli vybudovat hnízdečko podle svých představ, protože na něj prostě nebylo. Splníme jim životní sen?

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu 2. května v 17.35 na Primě.

 

Manželé by si rekonstrukci na vlastní náklady nemohli dopřát do konce života a přitom udělat si byteček, a především kuchyň podle svého je Jarky celoživotní sen! Našetřeno mají podle vlastních slov tak akorát na pohřeb. Jenomže před designéry Martinou s Lukášem tím pádem stojí něco zcela nového, něco, co jsme tu ještě neměli. Svérázní senioři z Duchcova. Zvládnou naši odvážní designéři splnit i jejich představy a naladí se obě generace na stejnou notu?

Multifunkční pokoj paní Jarky.  |  Foto: FTV Prima

 

Jarka s Evženem mají velkou rodinu, proto si tolik přejí zvětšit prostor. A jelikož jejich společným královstvím je kuchyně, kde oba rádi vaří nejen pro vnoučata, sní o jejím propojení s obývacím pokojem. Jenomže to má malý háček. V obýváku má Evžen, milovník televizních sportovních přenosů, zároveň svůj budoár, kam se uklidí vždy, když už má štěbetání příbuzenstva dost. Inu, tenhle rébus budou muset vyřešit naši mistři designéři. Jarka sní o kuchyni, neboť v ní žije – zavařuje, peče, má ráda kuchyňské roboty, ale nemá je kam dávat. Ráda by tuhle místnost měla lepší a modernější. Tolik po ní touží, že se chodí čas od času alespoň uspokojovat pohledem do kuchyňského studia v jednom obchodním centru. Vyřeší danou situaci designéři tak, aby uspokojili potřeby obou?

V kuchyni je nyní spousta úložného prostoru.  |  Foto: FTV Prima

Jak se na proměnu dívají designéři Martina Pištěláková a Lukáš Lipert?

Lukáš: „Proměna to byla náročná, na první pohled se prostor nezdál tolik komplikovaný. Postupně jsme ale zjišťovali, že navrhnout smysluplnou dispozici (kuchyně), která bude vypadat dobře, nebude lehká věc – nešikovná pozice jádra, která nešťastně vystupuje do prostoru kuchyně a plynový kotel. Problémem prostoru byla také jeho členitost a rozměry, které byly pro zamýšlený návrh stísněné, pracovali jsme téměř s centimetrovými limity pro vhodné zařízení nábytkem. Celkově jsme vytvořili přívětivý, klidný interiér pro ,babičku s dědou‘, pracovali jsme s teplými tóny barev, aby interiér nebyl křiklavý ani sterilně bílý. Dominantou prostoru je přesah podlahové krytiny na stěnu za televizí – prostor se tak sjednotil a zklidnil. Původní nábytek nám vůbec neseděl do charakteru proměny, nebylo možné jej nikam zakomponovat. Jedině sedačka, která byla v dobrém stavu, našla v novém interiéru své místo. Plechová kuchyně přímo volala po vyhození. Radost mi udělala skleněná posuvná příčka, která nově odděluje obývací pokoje, které lze nyní jednoduše otevřením této příčky propojit, ale zároveň poskytuje i možnost nerušeného sledování televize v každém pokoji.“

Designeři: Martina Pištěláková a Lukáš Lipert

Designeři: Martina Pištěláková a Lukáš Lipert | Foto: FTV Prima

Martina: „Tak jako je každá proměna jedinečná, i tato nebyla výjimkou. Báli jsme se toho, že jakmile stavbu spustíme, stane se něco neočekávaného vzhledem ke klasickému panelákovému jádru, starým rozvodům elektřiny a vody, kotle v kuchyni. Bylo jasné, že propojíme kuchyň s obývacím pokojem, příčka mezi těmito pokoji nebyla nosná. Tušili jsme také, že ,sáhneme‘ i do pokoje paní Jarky po její nosnou zeď – předtím byl totiž její pokoj dispozičně trošku větší, ale k ničemu to nebylo. Mně osobně se vůbec nelíbil kotel v kuchyni, i když ten nejde jen tak přesunout, a nelíbila se nám ani pozice a vzdálenost původní lednice a mrazáku, které byly v chodbě. Pořídili jsme jim rovněž velký jídelní stůl pro 6 lidí, protože pro rodinu s tolika vnoučaty to byl předtím veliký problém. Celý koncept návrhu a jeho uskutečnění bylo vymyšleno v klidných zemitých barvách, v příjemných tónech a materiálech, které se hodí k lidem jejich věku. Věděla jsem, že nemá cenu návrh vymýšlet v duchu ,uděláme něco úžasného‘, cílem bylo vytvořit příjemný domov, který by jim připomínal zahrádku, kde společně tráví tolik času. Moc se mi také líbily dekorace ve formě lahví a džbánů, které měl Evžen, a Jaruška zase vlastnila hodně knížek o vaření či zahradě. Dále se nám líbila jejich původní sedačka a fotky vnoučat a rodiny – všechny tyto věci v novém interiéru zůstaly a krásně se tam hodí.“

 

Těšte se na další proměnu – pomůže i vám?


 

V příštím díle uvidíte

Příště přijmete pozvání do rodinného domku v Bystřici. Martina si spolu s manželem vysnila krásný venkovský dům. Stěhovali se v době, kdy každým dnem čekali přírůstek do rodiny. Oba dva se na rekonstrukci podíleli velmi intenzivně, ale… Hodně práce, rekonstrukce a k tomu malé dítě a další věci se staly příčinou toho, že vztah je v troskách. Martina by chtěla proměnit alespoň koupelnu a WC. Nemůže se totiž dočkat, až se vykoupe v nové vaně. Jak to všechno dopadne?

 

Zdroj: FTV Prima  |  Foto: FTV Prima


Tagy: , , , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist