Jak zní zkušená rada na zhotovení šípkové marmelády od mojí babičky? Že trhat šípky musíte právě po prvním mrazíku, protože tehdy jsou nejsladší. Až jich tedy zkřehlými prsty natrháte dostatek, pospěšte si domů a pusťte se do zavařování.
INGREDIENCE
- šípky (asi 1 kg)
- 5 hřebíčků,
- 300 g želírovacího cukru
POSTUP
Odstraňte ze šípků okvětí a stopky. Potom je pečlivě omyjte.
V hrnci zalijte šípky malým množstvím vody a vařte je do změknutí.
Rozmělněte je šťouchadlem na brambory a ještě asi 10 minut povařte. Prolisujte směs přes husté síto.
Zbylou drť rozmíchejte s trochou vody, krátce povařte a znovu prolisujte. Vzniklý protlak nyní můžete okořenit hřebíčkem.
Potom si odměřte množství a přidejte želírovací cukr. Podle návodu na sáčku krátce povařte a šípkovou marmeládu naplňte do horkých skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Šípkovou marmeládu můžete namazat jen tak na chleba, dát ji do buchet nebo s ní zdobit domácí vdolečky.
Dobrou chuť!
Tagy: Recepty, Šípky, Speciály, Zavařování