Jaké cukroví pečete na svátky? Díl 4.

RECEPTY, Vánoční recepty Autor:

Vzhledem k tomu, že receptů na vánoční cukroví není nikdy dost, i dnes Vám přinášíme další díl našeho předvánočního speciálu. Doufáme, že Vám „výsledky“ našeho společného kuchtění chutnají a že uvítáte i další speciál, který se na portálu NewLiving.cz objeví co nevidět.

Dnes se však opět společně vrhneme do pečení a jako obvykle si povíme recept na vynikající pečené, dietní a nepečené vánoční cukroví. Zde jsou naše další tipy!

Jak už je v našem předvánočním speciálu zvykem, i tentokrát se nejprve zaměříme na pečené vánoční cukroví. Jakou pochutinu si vybavíte, když se řekne „Vánoce“? Nevíme, jak Vy ostatní, ale nám v NewLiving.cz na mysli vytanou křupavé perníčky, které zkrátka nesmí na štědrovečerní tabuli scházet. Nyní Vám tudíž přinášíme exkluzivní recept na vynikající vánoční perníčky.

Vánoční perníčky

Ingredience:
250g medu
150g přírodního cukru
100g másla
500g hladké mouky
1 lžička nového koření
1/2 lžičky skořice
Trochu mletého hřebíčku
Špetka kardamomu, muškátového květu a anýzu
1 prášek do pečiva
1/4 lžičky soli
2 vejce
Tuk, strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
20 loupaných mandlí

Postup
Med, cukr, máslo a tři lžíce vody trochu zahřejeme a smícháme v hustou hmotu. Vše pak necháme ochladit. Mouku, mleté nebo tlučené koření a prášek do pečiva smícháme. Vejce vmícháme do medové hmoty, postupně přidáváme k mouce a „vymícháme“ těsto. Chlebíčkovou formu vymastíme a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Těsto vlijeme (spíše vložíme, neboť je dost husté) do formy,povrch uhladíme a ozdobíme mandlemi. Pečeme asi 50 minut při teplotě 175°C. Míru upečení perníčků zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby je necháme ještě 30 minut ve formě. Pak perník vyjmeme z formy, pevně zabalíme do fólie nebo alobalu a poprvé ochutnáme nejdříve za 2 dny. Pevně zabalený perník vydrží několik týdnů čerstvý.
Pokud se nám nechce mlet koření, můžeme použít koupenou směs perníkového koření nebo kypřicí prášek do perníku. Pak už nezbývá, než si na nové pochoutce pochutnat, určitě se Vám budou sbíhat sliny ještě několik dnů poté.


Máte rádi marcipán? Pak si jistě velmi pochutnáte na našem nepečeném vánočním cukroví. Představujeme Vám vynikající marcipánové koule!

Marcipánové koule

Ingredience pro 32 koulí:
250 g marcipánu,
80 g práškového cukru,
2 cl rumu,
8 sušených fíků,
4 polévkové lžíce pomerančové marmelády,
100 g krokantového sypání

Postup
Marcipán promícháme s prosátým cukrem a rumem. Omyté a osušené fíky nakrájíme na čtvrtky, každou čtvrtku obalíme marcipánem a vytvarujeme kouli. Ohřejeme pomerančovou marmeládu a utřeme ji dohladka.
Marcipánové koule obalíme v marmeládě a potom v kroketovém sypání. Koule následně rovnáme do krabičky, přičemž každou vrstvu oddělíme pergamenovým papírem.
Náš tip: Místo fíků můžete marcipánovou hmotou obalit kousky sušených meruněk, kdoulového želé, kousky datlí nebo koktejlovými višněmi.


Závěr našeho dnešního příspěvku samozřejmě věnujeme dietnímu cukroví. Tentokrát si budete moci ochutnat nepečené dietní burizonové hrudky!

Burizonové hrudky

Ingredience:
100 ml oleje
200 ml ječmenného sladu
Rozinky
Oříšky
Mandle
Slunečnicová semínka
Dýňová semínka
3-4 balíčky bílých burizonů

Postup
Rozehřejeme si olej a přidáme do něj ječmenný slad. Za stálého míchání necháme zpěnit, poté odstavíme z plamene. Ihned vmícháme semínka a burizony tak, aby bylo vše dobře obaleno sladem. Na olejem vymazaný plech naneseme tuto směs a urovnáme, poté ji zatížíme například prkénkem. Po vychladnutí krájíme na kostky a nebo vykrajujeme různé tvary formičkami na cukroví.


Přejeme Vám dobrou chuť


Tagy: , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist