Jaké cukroví pečete na svátky? Díl 3.

RECEPTY, Vánoční recepty Autor:

PŘEČTĚTE SI NAŠE TIPY!
(3. část)

Máte tu třetí díl našeho vánoční speciálu! Ani dnes nebudou scházet exkluzivní recepty na pečené, nepečené a dietní vánoční cukroví, které by rozhodně nemělo chybět na Vašem vánočním menu.



Pokud i Vy, milé čtenářky, patříte mezi zvídavé hospodyňky, pak je tady tento příspěvek přímo pro Vás. Neotálejme tedy již ani minutu a pojďme se společně pustit do předvánočního pečení. Tady jsou naše tipy a triky!

Stejně jako v předešlých dílech, i tentokrát započneme naše představování si vánočních receptů klasickým pečeným cukrovím. Jedním z nejstarších vánočních pokrmů je jednoznačně vánočka, proto ani recept na tuto tradiční pochutinu nesmí v našem speciálu chybět.

Vánočka

Ingredience:
1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé),
2 menší zarovnané lžičky soli,
20 dkg cukru,
1vanilkový cukr,
Citrónová kůra,
Mandle,
Rozinky (nejlépe předem máčené v čaji, příp. s rumem),
20 –25 dkg tuku (rozpustit),
3 žloutky,
5 –6 dkg droždí (kvásek),
1/2 l vlažného mléka

Postup
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek (z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí), promícháme a necháme u tepla kynout. Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Nezapomeňte, že těsto musí být tužší.

Po vypracování vše urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak vše rozdělíme na devět dílů. Cop pleteme nejdříve ze čtyř válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.

Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Vánočka je pak mnohem lepší, neboť je proleželá.


Jak jsme již jednou zmínili, vosí hnízda se řadí mezi velmi oblíbené nepečené vánoční pochoutky, které stojí za to si na vánoční svátky „ukuchtit“. Takže, tady je recept.

Vosí hnízda

Ingredience:
Na těsto potřebujeme: 16 dkg piškotů, 15 dkg moučkového cukru, 9 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 2 lžíce mléka.
Piškoty rozdrtíme a smícháním s ostatními ingrediencemi vytvoříme těstíčko. To necháme 1 hodinu v chladu.

Na krém potřebujeme: 10 dkg másla, 8 dkg cukru, 1 vejce

Postup
Bílek ušleháme s cukrem na okraji plotny v teplé lázni. Necháme chvíli vychladnout a přidáme do předem utřeného másla se žloutkem.
Těstem pak plníme moučkovým cukrem vysypané formičky. Do těsta uděláme důlek a ten vyplníme krémem. Navrch poté přitlačíme piškot a hotové vosí hnízdo vyklopíme z formičky. Pak už jsou vosí hnízda hotovy a nezbývá, než je ochutnat.


Náš dnešní díl plný vánočních receptů uzavře dietní delikatesa, na které si pochutnají především ti z Vás, kteří mají i během Vánoc rádi pod kontrolou svou figuru. Společně si tedy povíme recept na vynikající lehké kokosové kuličky.

Kokosové kuličky

Ingredience:
200 g kokosu,
4 bílky,
1 lžíce citronové šťávy,
1 lžíce citronové kůry,
40 g piškotů,
6 lžic sorbitu

Postup
Kokosovou moučku, tři bílky, citronovou šťávu i kůru a 20 g strouhaných piškotů zpracujeme v těsto. To pak dáme do chladna ztuhnout. Když je hmota téměř tuhá, vmícháme zbylé bílky a piškoty. Z kokosové hmoty následně tvoříme kuličky a obalujeme je v kokosu. Pokud se nám podaří koupit barevný kokos, je hezké kuličky rozdělit na několik dílů a obalit je v různobarevném kokosu. Tato vánoční pochoutka totiž získá originální šmrnc.

Přejeme Vám dobrou chuť!


Tagy: , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist