Jak se staví sen: Společný prostor pro rodinu otce samoživitele - JAK SE STAVÍ SEN | NewLiving.cz

Jak se staví sen: Společný prostor pro rodinu otce samoživitele

JAK SE STAVÍ SEN, Řada 15, SPECIÁLY Autor:
Jak se staví sen: Společný prostor pro rodinu otce samoživitele | Foto: FTV Prima

Pavlova rodina žije v rodinném domě v malé vesnici na Rokycansku. Jsou zde spokojení, ale žilo by se jim lépe, kdyby bylo zařízení domu alespoň trochu modernější. Milan tvrdě pracuje, peníze jako svářeč vydělá, ale těžko to stačí na pokrytí potřeb rodiny a splácení dluhů, za které vděčí své bývalé ženě. A dluhy jsou také důvodem toho, proč není Pavel schopen zafinancovat rekonstrukci. Nápad přihlásit se do pořadu Jak se staví sen měl syn Filip. Ten si dokonce vymyslel scénář a tatínka přemluvil.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu 14. května v 17.35 na Primě.

Pavel je táta na plný úvazek. Po odchodu manželky má v péči dvě děti – šestnáctiletého Filipa a devítiletou Julii. Jejich maminka si našla mladšího partnera, od rodiny odešla a své děti vídá jednou za 14 dní. Pavel musí splácet dluhy, které udělala jeho bývalá žena, matka Filipa a Julie. Ta nejenže dluhy nesplácí, ale neplatí ani alimenty na děti.

Původní stav. |  Foto: FTV Prima

 

Dům, ve kterém dnes všichni bydlí, sloužil původně jako stodola. Pavlovi rodiče stodolu přestavěli na rodinný dům, a Pavel tak v domě žije od dětství. Rodiče už v domě nežijí a Pavel se o dům dělí s bratrem – ten má horní patro a Pavel dolní. Nejvíce ho trápí stav kuchyně a obýváku. Kuchyň je vybavená zařízením starým 25 let. Pamatuje ještě dobu, kdy zde Pavel žil s rodiči. U kuchyňské linky vržou dvířka, zasekávají se šuplíky a trouba nefunguje. Myčku samozřejmě nemají. Obývák působí také dost nevábně. Gauč vrže a ztrácí barvu, koberec je celý pokroucený. Rodina bude ráda za jakoukoli pomoc. Moc by si přáli právě nový gauč a víc pracovní plochy v kuchyni. Nemají jasnou představu o tom, co se jim líbí, ale uvítají něco modernějšího. Netrvají na ničem, co by chtěli zachovat.

Po rekonstrukci. |  Foto: FTV Prima

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka?

Hodnocení designérů: „Na interiéru byly znát roky nečinnosti, stagnace, ale to jsme čekali a nepřekvapilo nás to. Mnoho z jeho vybavení bylo původní, zastaralé, na hranici funkčnosti, esteticky nevyhovující. Nápad proměny kuchyně s obývákem se rodil postupně, pomalu, krok za krokem. O to více si ceníme výsledku, ke kterému byla cesta trnitá, plná slepých uliček. Klidně přiznáme těžkosti, byla to spíše tvrdá práce. Nakonec hodně pomohly kaktusy, které daly proměně určitý směr, náplň a vtip. Největší technický problém byl asi v podlaze, kde bylo třeba odstranit původní vrstvy a srovnat do roviny.

Designeři: Kamila Douděrová a František Kobližka

Designeři: Kamila Douděrová a František Kobližka | Foto: FTV Prima

Použili jsme v rámci možností materiály světlejších odstínů s dekorem dřeva. Z určujících barev pak kombinace šedé a zelené. Prostor potřeboval prosvětlit a osvěžit, tak jsme na nábytku a podlaze zvolili textury, které jsme ladili co možná nejpodobněji k sobě. Výmalbu jsme zvolili v neutrální šedé barvě, aby ostatní prvky na tomto pozadí dobře vynikly. Další prvky nábytku a kuchyně jsou zelené a šedé. Fyzicky jsme zachovali kuchyň a obývací pokoj jako samostatné místnosti, ale propojili jsme je podlahou, nábytkem a kaktusy. Vše jsme se pokusili okořenit drobným vtipem, aby byl prostor krom čistoty i hravý a zajímavý.“

 

Těšte se na další proměnu – pomůže i vám!


 

V příštím díle uvidíte

V příštím dílu upravíme kuchyň a velký obývák učitelce a policistovi s pěti dětmi.

 

Zdroj: FTV Prima  |  Foto: FTV Prima


Tagy: , , ,


 

Můžeš zde zanechat svůj komentář

TOPlist